در مقالات دیگر دربارهی انواع قهوه اشاراتی داشتیم و به این موضوع به تفصیل پرداختیم که کدام دانههای قهوه در بازار امروز ایران و جهان بیشتر مورد توجه هستند و علت تفاوت آنها چیست. حال به این موضوع میپردازیم که قیمت قهوه در بازار ایران چقدر است و تفاوت در قیمتها از کجا میآید؟ نهایتا مولفههای قیمت در این مقاله بررسی شده و آنچه منجر به کیفیت بهتر یک قهوه میشود نیز توصیف خواهد شد.
نکتهای که در باب تفاوت قیمتها باید در نظر بگیریم این است: دانههای قهوه بر اساس محل کشت و نحوهی رست، تفاوتهایی پیدا میکنند، مثلا شما میتوانید در طیف بسیار گستردهای قهوهی عربیکا تهیه کنید، از بالاترین قیمتها تا معمولیترین آنها، برای قهوهی ربوستا یا میکس هم وضعیت همین است. ما در این مقاله قصد داریم، به ترتیب و بر اساس قیمت قهوه، فهرستی را با شما درمیان بگذاریم، که نحوهی تهیه بر اساس قیمت و کیفیت را برای شما ساده میکند.
پیش از این اما بد نیست، به مولفههایی بپردازیم که باعث میشود قیمت یک قهوه با دیگری متفاوت باشد. مولفههایی چون برند توزیع کننده، محل کشت و نیز نحوه ی رست قهوه.
کدام مولفهها بر قیمت قهوه در بازار ایران اثر میگذارند؟
مانند همهجای دیگر دنیا، در ایران هم شما غالبا به دو گونهی معروف عربیکا و ربوستا دسترسی دارید. این قهوهها اما به چهار شکل مختلف به بازار عرضه میشوند، دانه قهوه، پودر قهوه، کپسول قهوه و نهایتا قهوهی فوری. طبیعی است هر کدام از این انواع، قیمتهای مجزای خود را دارند و به دلایلی با هم متفاوت هستند. اما چهار مولفهی اصلی که قیمت قهوه در بازار را تعیین میکند چیست؟
محل کشت: نخستین مولفهای که بر قیمت قهوه در بازار ایران و جهان اثر میگذارد، محل و نحوه تولید و کشت قهوه است. چنانکه پیشتر هم اشاره شده، برخی خاکها بسته به میزان ارتفاع از دریا و میزان آبی که از طریق باران یا روشهای دیگر آبیاری به گیاه قهوه میرسد، انواع متفاوتی از قهوه را باعث میشوند. این امور تفاوت در بو، طعم، اسیدیته و میزان کافئین را شکل میدهند.
به طور مثال برخی از انواع قهوههای عربیکا از منظر کشت حساسیتهای بالایی داشته و در نتیجه وقتی وارد بازار میشوند، گرانتر هستند.
نحوهی رست: مولفهی دیگری که بر قیمت قهوه در بازار جهانی اثر میگذارد، شکل و مقداری است که دانهی قهوه رست میشود. چنانکه میدانید، بعد از اینکه دانهی قهوه آماده شد، لزوما باید رست شود تا امکان پودر کردن دانه فراهم باشد، از این روست که انواع متنوعی از شیوههای رست نیز به مرور زمان در بازارهای جهانی و در داخل ایران ایجاد شده است.
برای آنان که نمیدانند، خوب است که رست را توضیح دهیم: رست کردن دانههای قهوه، فرایندی است برای حرارت دهی به دانهی قهوه با محوریت آمادهسازی آن برای تبدیل شدن به پودر. دارک رست، لایت رست، مدیوم دارک و مدیوم رست دستهبندیهای مرسوم موجود میزان رست دانهی قهوه در ایران و دنیا هستند.
برند: برند عرضه کنندهی قهوه، مولفهی دیگری است که میتواند قیمت قهوه را در بازار تعیین کند. بسیاری از شرکتهای عرضه کنندهی قهوه، قهوه را به شکل دانه خریداری کرده و پس از انجام فرایند رست بر آنها در اشکال بسیار متنوعی پودر قهوه را وارد بازار میکنند.
برخی از آنها به سراغ بهترین دانهها میروند و طبعا نامشان در صدر قرار دارد، نام این برندها بر قهوه، قیمت قهوه را خود به خود بالا میبرد. مثلا وقتی نام لاوازا بر بستهبندی یک قهوه حک میشود، از قبل میدانیم که باید هزینهی بالایی برای تهیهی آن قهوه پرداخت کنیم.
واقعیت اما این است که بسیاری از شرکتهای برند در بازار قهوه، بیش از آنکه از منظر کیفیت مطرح شده باشند، از منظر توان خود در برندینگ مطرح شدهاند، به همین علت است که شما میتوانید قهوهای که با برند لاوازا وارد بازار شده و بسیار گران به دست میآید را از تولید کنندهی دیگری با مبلغ کمتر به دست آورید.
قیمت ارز: این مولفه را هم در بازار ایران باید جدی گرفت. قهوهای که من و شما مصرف میکنیم وارداتی است، پس طبیعی است که این مولفه هم به عنوان مولفهای مهم بر قیمت قهوه در بازار ایران موثر باشد.
حال بیایید به سراغ قیمت قهوه برویم و ببینیم در بازار قیمتهای قهوه، بهترینها تا معمولیترینها چه وضع و وضعیتی دارند.
قیمت و کیفیت بهترین قهوههای موجود در بازار ایران
وقتی از قیمتها میگوییم، لزوما به کیفیت هم اشاره داریم. در ایران خوشبختانه از با کیفیتترین قهوههای موجود در دنیا در دسترس هست تا معمولیترینها، در این بخش به ترتیب به سراغ باکیفیتترینها میرویم و فهرستی تهیه میکنیم، هرچه به اتمام این مقاله نزدیکتر میشویم، قیمت و کیفیت نیز تعدیل مییابد.
قهوه السالوادور
این قهوه یکی از بهترین قهوههای نوع عربیکا در ایران و جهان است. نحوه کشت، آب کافی و باد مناسب باعث شده طعم متعادل و بسیار دلچسبی داشته باشد. نسبت به نمونههای مشابه خود اسیدیتهی کمتری هم دارد. در بسیاری از میکسهای درجه یک دنیا از این قهوه استفاده میشود. این محصول در ایران نیز قابل دسترس است و در زمرهی قهوههای گران قیمت جای میگیرد.
قهوه دکف عربیکا
برخی ترجیح میدهند قهوه را بدون کافئین یا با اسیدیتهی بسیار پایین مصرف کنند، این افراد معمولا به دنبال نوعی از قهوه هستند که کافئین نداشته یا کافئین بسیار پایینی دارد. قهوهی دکف عربیکا همین کارکرد را دارد.
معمولا برای گرفتن کافئین از دانههای قهوه قبل از فرایند رست و آسیاب، دانهها را آنقدر در آب خیس میدهند تا آب، کافئین قهوه را به خود بگیرد.
قهوه دکف همهی کافئین را از دست نمیدهد اما به پایینترین مقدار ممکن میرسد. قیمت قهوه دکف از متوسط بازار مقداری بالاتر است و این محصول هم در ایران قابل دسترس است و هواداران خودش را دارد.
قهوه گیشا ویلج
گیشا ویلج در غرب اتیوپی به دست میآید و یکی از بهترین قهوههای موجود در بازار جهانی به شمار میرود. در ایران هم این محصول قابل دسترس است. این قهوه طعم نسبتا شیرینی دارد و در دستهبندی طعمها در طبقهی طعمهای عسلی قرار میگیرد. از منظر اسیدیته هم ملایم است. قیمت قهوه گیشا ویلج، نسبت به گزینهی قبلی و معرفی شده در این مقاله ارزانتر و نسبت به انواع متنوع قهوه در دستهی قیمتهای متوسط به بالا تعریف میشود.
قهوه کوچره اتیوپی
چنانکه میدانید قهوهی اتیوپی یکی از مطرحترینهای دنیا است، قهوه کوچره در جنوب اتیوپی به دست میآید و یکی از بهترینهای دنیا به شمار میرود. قیمت قهوه کوچره، در ردیف گرانترینها قرار میگیرد. لازم به ذکر است، طعم این دانه اندکی به طعم کاکائو نزدیک است و این امر دلیل دیگری برای محبوبیت این نوع از قهوه است. قهوه کوچره اتیوپی در رستهی عربیکا تعریف یشود.
قهوه هانی اکوادور
یکی دیگر از بهترین عربیکاهای دنیا، قهوه هانی اکوادور است. این محصول با فاصلهی بسیار زیادی از سطح دریا کشت شده و طعم فوقالعادهای دارد. معمولا این قهوه را با رست لایت به بازار عرضه میکنند، چرا که حرارت بیش از اندازه، خیلی زود این نوع دانهی قهوه را میسوزاند. اگر به دنبال بهترینها هستید، این گزینه هم بسیار مناسب است. قیمت قهوه هانی اکوادور، از متوسط قیمتهای بازار بالاتر است.
قهوه کنیا AAA
در دستهبندی بهترین قهوهها، کلمهی A یک نشانگر و مولفهی کیفیت است، پس وقتی از قهوه کنیا با نشان AAA میگوییم، تکلیفمان با کیفیت این محصول روشن شده. این دانه در شرق آفریقا به دست میآید و به دلیل طعمی که دارد، امروز در زمرهی بهترینهای دنیا است. این قهوه دانههای درشتی دارد و از منظر قیمت در زمرهی متوسطهای معقول بازار به حساب میآید.
قهوه عربیکا کاستاریکا
طعم این نوع قهوه معمولا بسیار قوی است. این دانه نیز در ارتفاعات کاستاریکا به دست میآید و در فهرست بهترینها قرار میگیرد. البته قهوهی عربیکا کاستاریکا خود انواع متنوعی دارد و حداقل چهار نوع مختلف از این قهوه در بازار موجود است. با این همه بررسیها نشان میدهد که تمامی این دانهها از مرغوبیت نسبتا یکسانی برخوردار هستند. قیمت قهوه عربیکا کاستاریکا، نسبت به انواع مشابه خود قیمت معقول و متوسطی به حساب میآید.
نگاهی به قهوههای متوسط موجود در بازار ایران
سعی شد در این مقاله در وهلهی اول به سراغ بهترین قهوههای موجود در بازار ایران و جهان رفته و به ترتیب با کیفیتترینها و گرانترینها با شما در میان گذاشته شود. در این بخش به سراغ متوسطها میرویم. البته متوسط که میگوییم منظورمان ابدا بیکیفیت یا کم کیفیت نیست، منظورمان قهوه در قدرت متوسط روبهبالای خود است.
از این رو آنچه پس از این به شما معرفی میشود هم در ایران و هم در خارج از ایران مشتریان پر و پاقرصی دارد.
معمولا بهترینها و گرانترینها قهوههای عربیکا هستند، هرچند انواعی از قهوهی ربوستا هم موجود است که فوقالعاده با کیفیت و البته گران در بازار عرضه شدهاند، به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
قهوه روبوستا کامرون ویژه
این قهوه برای افرادی که به دنبال میکس قهوه هستند یکی از بهترین گزینههاست. واقعیت این است که طعم و بوی بسیار قویای دارد و با توجه به این موضوع که قیمت متوسطی در میان نمونههای مشابه خود دارد، بسیار پرطرفدار است. این قهوه نسبت به نمونههای مشابه عربیکا کافئین بیشتری هم داشته و برای بسیاری از کافیشاپهایی که به دنبال مشتری ثابت میگردند، گزینهی جدا مناسبی است.
قهوه عربیکای اندونزی
وقتی از بهترینها کمی فاصله میگیریم، بلافاصله قهوه عربیکای اندونزی را میبینیم. این قهوه اساسا بسیار غلیظ بوده و از این منظر در میانه کافیشاپها بسیار پرطرفدار است. همچنین به دلیل غلظت این قهوه فرصت مناسبی برای رستهای تیره به حساب میآید. این محصول را هم میتوانید با قیمت مناسب و متوسطی نسبت به نمونههای مشابه خود در بازار بیابید.
قهوه عربیکا اوگاندا
قیمت این قهوه از متوسط بازار اندکی پایینتر است، اسیدیتهی ملایمی دارد و ته مزهای از توت به کام شما میرساند، معمولا این دانه نیز با رست ملایم وارد بازار شده و بسیاری از کافیشاپها یا خریداران خانگی مشتری این قهوه هستند.
قهوه ربوستا برزیل
وقتی از قهوه ربوستای برزیل میگوییم اساسا از یک قهوهی ترکیبی حرف میزنیم، بررسیها نشان میدهد که این نوع قهوهی ترکیبی شامل چند نوع قهوهی مختلف تولید شده در برزیل هستند که طعم نزدیک به هم و یکسانی دارند. اساسا آنچه قهوه ربوستای برزیلی خوانده میشود، یعنی اسیدیتهی بسیار پایین و ترکیب چند نوع قهوهی برزیلی. این محصول نیز در میان کافیشاپها از محبوبیت بسیار بالایی برخوردار است.
قهوه میکس مدیوم دارک
قیمت قهوه میکس مدیوم دارک از متوسط قیمت بازار پایینتر است. این قهوه یک ترکیب برابر از عربیکا و ربوستا بوده و به دلیل غلظت و کافئین بالا هوادارنی دارد و معمولا به عنوان گزینهی مناسب نوشیدنیهای وابسته به اسپرسو شناخته میشود.
در این مقاله سعی شد با گذری بر قیمت قهوه در بازار ایران، به مولفههای کیفیت هم اشاره شده و انواعی از قهوهی موجود در بازار به شما معرفی شود. طبعا آنچه گفته شد همهی محصولات مرتبط به قهوه در بازار ایران نیست، تنوع بسیار گسترده است و از مجال یک مقاله خارج، اما سعی شد به سراغ اصلیترینها رفته و شناختهشدهترینهای بازار را با شما در میان بگذاریم. امیدواریم که این توصیفات مفید افتاده باشد.